Влак до Бургас: разписания, цени и билети

Бургас е вторият най-голям град по българското Черноморие и на четвърто място в страната след София, Пловдив и Варна. С население над 200 хиляди души, градът е областен център на едноименната област, той е и важен промишлен, транспортен, културен и туристически център. В градът се намират някои от 100-те национални туристически обекти – Бургаската катедрала „Св. Св. Кирил и Методий“, защитената местност Пода. На остров „Света Анастасия“ на територията на града се намира единственият запазен средновековен островен манастир в Черно море.
Транспортната инфраструктура на града е силно развита. Градът е начална точка на 8-ми паневропейски транспортен коридор, свързващ Черно и Адриатическо море, изходен пункт е на магистралите „Тракия“ и „Черно море“. Пристанище Бургас разполага с 19 корабни места и е второто по големина в България. Освен него има и други малки пристанища в квартали на града, както и т.нар. Рибарско селище в местността Ченгене скеле. Летище Бургас функционира от 29 юни 1947г, като това се счита за рождената дата на българската авиация.
Железопътният транспорт започва своето развитие в града през 1890 г, две години след основаването на БДЖ. Първоначално влаковете минават по сложен маршрут (София – Септември – Пловдив – Симеоновград – Нова Загора – Ямбол – Бургас), но по-късно е пусната директна линия (София – Пловдив – Стара Загора – Бургас). В града се разполагат 6 гари – Централна гара, гара „Владимир Павлов“, гара „Долно Езерово“, гара „Сарафово“, гара „Солници“ и Товарна гара. От Бургас има пътнически влакове до София, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Ямбол и други.
Градският транспорт е добре развит. Той бива автобусен, тролейбусен и маршрутен с обща дължина на линиите около 500 км. През 2013 г. завършва строителството на магистрала „Тракия“, която свързва Бургас с Пловдив и София. Магистрала „Черно море“ свързва града с морската столица – Варна.