Влак до Варна: разписания, цени и билети

Варна е най-големият град и морски курорт на българското Черноморие. Често градът е наричан „морската столица“ или „лятната столица на България“. Населението й е около половин милион души. Градът е на десето място по големина на Балканския полуостров, както и трети по големина в страната (след София и Пловдив). Варна е ключов туристически и културен център, обхващащ курортните комплекси Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена. Адмиралтейството на Българската армия също е разположено на територията на града.
Варна има бързо развиваща се инфраструктура и стратегическа позиция. През нея преминава 8-ми паневропейски транспортен коридор, както и автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“. Едно от най-значимите транспорти съоръжения е Аспарухов мост. Железопътният транспорт също е силно развит. Сградата на варненската гара е била една от първите построени станции в България, тъй като е обслужвала първата ЖП-линия в страната (Варна – Русе), открита на 26 октомври 1866 г. Между 1883 г и 1885 г през гарата е минавал и известният „Ориент Експрес“. От тук тръгват различни влакове – пътнически до близките градове, бързи до София, Плевен, както и ускорени бързи до София. Летище Варна е третото най-голямо летище в страната. За една година тук преминават над 1.5 млн. пътници. Морската гара пък обслужва над 30 000 пътници годишно от вътрешно и международно плаване. Пристанище Варна е най-голямото българско пристанище, разполагащо с 34 корабни места.
Градът се намира на 470 км североизточно от столицата, по-големите градове в близост са Добрич (45 км), Шумен (80 км), Бургас (125 км). Системата за градски транспорт е обширна и на достъпни цени. Градът е преситен с кафенета и паркове с Wi-Fi покритие, свързва се с други черноморски градове чрез черноморска подводна оптична кабелна система.