Влак до Пловдив: разписания, цени и билети

Пловдив е вторият най-голям град в България (след София), както и десетият най-голям град на Балканите, с население 341 000 души (към 2013 г). Градът е областен център на област Пловдив. Историята на града датира от 6 000 години, което го прави един от най-старите градове в света. Намира се в Южна България на двата бряга на река Марица. Пловдив е известен и със своите тепета (7 на брой), откъдето идва и известното название „Градът под тепетата“. През 2014 г градът е избран за кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г.
Пловдив има географска позиция, която го е направила международен транспортен център. Три от десетте паневропейски транспортни коридори минават от тук (IV, VII и X). Освен това магистрала „Тракия“ минава само на 5 км северно от града. Първокласни пътища водят до София на запад, Карлово на север, Асеновград и Кърджали на юг и Стара Загора и Хасково на изток.
Железопътният транспорт в града датира от 1872 г. Има ЖП-линии до София, Панагюрище, Карлово, Пещера, Стара Загора, Асеновград и Димитровград, свързани с трите стратегически разположени гари – Централна гара, гара Тракия и гара Филипово.
Градският транспорт в града е добре развит, въпреки че няма трамвайни линии, а тролейбусният транспорт е спрян през 2012 г. Летище Пловдив е разположено на 10 км югоизточно от града, само на 130 км от София. Летището е специализирано в обслужването на чартърни туристически полети за българските високопланински ски курорти през зимния сезон. Всяка година на летище Пловдив се огранизира международен авиационен фестивал БИАФ.