Влак до Русе: разписания, цени и билети

Русе е пристанищен град, пети по големина град в България. Намира се в Североизточна България на брега на Дунав, от другата страна на румънския град Гюргево. Градът е на около 75 км от Букурещ, 200 км от Черно море и 300 км от столицата. Често наричан „малката Виена“, Русе е известен с архитектурата си, в която са застъпени необарок, модерн, неокласицизъм и сецесион.
Градът е основен пътен и железопътен възел в Северна България. Той се намира на най-голямата транспортна магистрала в Европа – река Дунав. От тук минават 7-ми и 9-ти паневропейски транспортни коридори. Чрез Дунав градът се свързва с десетте дунавски страни, както и със страните по Рейн чрез каналните връзки на Централна и Западна Европа. Тук се намира и единственият мост над реката, свързващ Русе с Гюргево. Пристанище Русе е най-голямото речно пристанище в страната. На 17 км ор града в село Щръклево се намира Летище Русе, което скоро ще функционира и ще бъде използвано за пътнически полети. Русе има добре развит обществен транспорт, включващ 8 тролейбусни и 18 автобусни линии.
ЖП-транспортът датира от 1867 г. В града има няколко железопътни гари – Централна гара Русе, ЖП-гара разпределителна Русе, товарна ЖП-гара Русе, товарна ЖП-гара Русе-Север, товарна ЖП-гара Русе-Запад. Русенската автогара се намира в южната част на града в непосредствена близост до ЖП гарата, което е преимущество в транпортната мрежа. Автогарата представлява цялостен и модерен транспортен комплекс, сьобразен изцяло сьс сьвременните изисквания за изграждането на подобен тип обществени учреждения.