Влак до Шумен: разписания, цени и билети

Шумен е десетият най-голям град в България, той е административен и стопански център на едноименната област. Населението на града е около 80 000 души. Градът е разположен в Шуменското поле, западните части на града лежат на около 280-300 м надморска височина, а източните на 180-200 м. Градът се намира в подножието на Шуменското плато. През града минава малката река Поройна. На 3 км от града се намира местността Хисарлъка (Стария град).
Градът е разположен на транспортен кръстопът. От тук преминава северната железопътна линия София-Варна. Общата дължина на ж.п. линиите, преминаващи през общината, е 30.16 км, всички от които са електрифицирани. През града е планирано да преминават 23 км от автомагистрала Хемус (София-Варна).
Междуселищната пътна мрежа в страната е с дължина 226 км, с 45 км първокласни, 17 км второкласни, 37 км третокласни и 130 км четвъртокласни пътища. 68.4% от пътищата в областта са асфалтирани. Общественият транспорт се състои от 125 автобуси – градски и междуселищни. Над 65% от автобусите са обновени, предлагайки по-голям комфорт, по-ниски нива на вредни емисии и шум, като по този начин отговарят изцяло на европейските стандарти за опазване на околната среда. Централна автогара Шумен се намира в близост до железопътна гара Шумен.